Waarom verwijzen veel dierenartsen naar Commerciële voedingsmerken?

Ik hoor het vaak van de pupbaasjes die een pup mee naar huis krijgen, eenmaal bij de dierenarts voor de laatste vaccin met 12 weken en er wordt vroeg of laat aangestuurd op de voeding aldaar in de schappen.

Bij een aantal van de Anicura aangesloten dierenartsen wordt dan vaak Royal Canin aanbevolen, terwijl de pups het fantastisch deden op de gegeven voeding bij de fokker waarmee ze hun eerste start maakten.

De meeste goede en gekwalificeerde fokkers denken goed na over de voeding die zij hun pups geven en veel kiezen gewoon bewust voor rauwe voeding, omdat ze met de ouderdieren hebben ervaren dat hun honden het daar het beste op doen. Dan zou het advies van de vakbekwame fokker waar jij jouw hond kocht en diens dierenarts die de pups van het begin heeft gezien, echt doorslaggevend moeten zijn en raadzaam om op te volgen. Zij kennen de ouderdieren en de pups het beste, zij zijn goed op de hoogte van de algehele gezondheid van het ras en hebben een opleiding genoten waar ook voeding een belangrijke rol speelde.

Bijna altijd hebben de pups bij een goede fokker ook droge voeding leren eten en/of gestoomde voeding. De fokker laat de pup aan alles een beetje wennen, zodat de baasjes tijdens vakanties ook droge voeding of gestoomd kunnen meenemen, ook al zouden ze er zelf geen voorstander van zijn.

Wij voeren droog, maar ook gestoomd en 2x per week rauw. Dat kan een hond over het algemeen goed verwerken. Lukt iets niet, dan laat je dat achterwege.

Ondanks dat wij een doordachte voeding hebben die juist voor ons ras helemaal is doorgerekend en met passie voor ons ras is ontwikkeld, gaan veel dierenartsen van mijn klanten daar zonder blikken of blozen omheen en vinden ze altijd wel iets waarom een pup zou moeten overschakelen op Royal Canin voeding in hun schappen. Dat valt al langere tijd op en mensen komen daarover terug bij mij. Ze balen ervan dat ze voor een dilema worden gezet en ik eigenlijk ook, want we hebben keihard gewerkt aan het vertrouwen dat we hebben gekregen van onze klanten. Dat wordt door veel dierenartsen uit winstbejag onderuit geschopt.  

Zo hadden wij in ons nest van december 2022 een pup die met 10 weken een lichte blaasontsteking ontwikkelde. Dat kan weleens bij pups en is goed te verhelpen. Pups bouwen immuniteit op waardoor ze soms wat uit balans zijn. Dat hoort erbij en dat zien we bij onze baby’s, peuters en kleuters ook. Dan gaan we ook niet gelijk een eliminatiedieet opstarten. Maar goed, deze dierenarts adviseerde direct een ander voedingspatroon met de voeding van Royal Canin. Gelukkig zijn we altijd nauw betrokken bij de baasjes en hebben we in overleg met mijn eigen dierenartsen (diegenen waarmee ik al jaren een goede samenwerking heb) de juiste stappen genomen.

Vaak worden mensen ook onnodig naar allergieën gestuurd wat weer erg kostbaar zal worden, omdat eliminatie diëten moeten worden gevolgd, waardoor je vervolgens vaak bij de dierenarts terug moet komen.

Als je internet moet geloven zijn bijna alle honden, van welk ras dan ook, allergisch. 

Hier is nieuws voor diegenen die al jaren in de bossen dwalen van o.a. internetadviezen.  

Komt ie hoor😉 Voedselallergie komt helemaal niet vaak voor bij honden! Slechts 1% hooguit 2% lijdt hieraan. Veel mensen denken dat hun hond dit heeft, omdat internet alle hondenrassen hiermee opzadelt en veel dierenartsen mensen naar de voeding in hun schappen sturen, waardoor de hond onnodig allerlei dierenartsen bezoeken moet ondergaan waar hij/zij juist zenuwachtig van kan worden en misschien juist daardoor gaat krabben.

Voedselallergie uit zich trouwens vaak in maag-, en darmproblemen (niet in krabben) en laat dat nou juist zijn waar wij met onze voeding preventief aan werken. Onze voeding werkt preventief en ondersteunt.

Het is helemaal niet zo dat Labradoodles en Cobberdogs vaak allergisch zijn. De honden die allergisch zijn horen bij die 2%. Als je de forums leest dan lijkt het of alle honden vaak allergisch zijn.

Onze voeding geeft ondersteuning bij ongemakken die kunnen voorkomen bij ons ras.

Waarom dan sturen naar Royal Canin?

I.v.m. een Joint Venture/samenwerking van verschillende partijen waaronder ANICURA, ROYAL CANIN met MARS hebben veel Anicura dierenartsen voeding van Mars in huis, dus Royal Canin. Mars heeft trouwens ook Orijen en Acana overgenomen.

MARS  kennen we van de Twix/Raider, Marsreep, M&M`s en andere chocoladerepen, maar nu ook opeens van hondenvoeding.

Onder dit bericht vindt je de samenwerkende partijen met Mars om eens rustig te lezen of uit te zoeken. Royal Canin vindt je in de tweede rij, tweede van links.

Dan begrijp je opeens waarom jou bepaalde voeding wordt geadviseerd door sommigen dierenartsen. Het hoort gewoon bij hun Mars/Anicura bedrijfpolicy. Logisch dat men dan daar naartoe stuurt.

Daar is overigens niets mis mee, ik stuur ook naar mijn eigen voeding, maar ik ben geen dierenarts!!! Daar zit het verschil. Het is gewoon heel lastig voor diegenen die al een goede voeding geven aan hun honden die sommigen dierenartsen vervolgens gewoon van tafel vegen, zonder de voeding te kennen.

Overschakelen van voeding bij pups gaat trouwens bijna nooit zonder ongemakken.

Overschakelen naar Royal Canin gaat altijd gepaard met veel ontlasting op gekke tijden die pup niet gewend was en vaak ook diarree.

Overstappen naar Royal Canin betekent o.a. ook dat je overstapt van koudgeperst naar geëxtrudeerd en bewerkt wat absoluut geen verbetering is. Waarom zou je dat willen als het goed gaat/ging.

Verstrengelde belangen?

Feitelijk is de dierenarts in veel gevallen onze concurrent geworden, terwijl wij onze pupbaasjes daar naartoe verwijzen.

Een dierenarts zou die positie nooit mogen/moeten bekleden. Commerciele hondenvoeding hoort buiten de praktijk, dan is het een objectief advies wat je daar krijgt.

Nu zitten er weldegelijk verstrengelde belangen bij die niet thuishoren bij artsen en is er oneerlijke concurrentie ontstaan, omdat op de universiteit al naar Royal Canin wordt gestuurd. Een arts moet geen voeding of medicijnen verkopen, dat hoort niet.

Ik wil daar nu toch eens mijn weerwoord op geven.

Beste Anicura dierenartsen,

Wij hebben in vertrouwen onze pupbaasjes naar u doorverwezen i.v.m. het welzijn van de dieren die wij met veel liefde naar hun baasjes hebben begeleid.

Houdt de fokker en haar adviezen daarom in ere! Door deze professionals ontvangt u immers uw nieuwe klanten die u eerlijk moet informeren. Dat gebeurd helaas nog steeds niet altijd, uitzonderingen daargelaten. 

Overleg met de fokkers en werk met hen samen, voordat u pupbaasjes, zonder overleg, op andere voeding zet en daarmee feitelijk vaak op het verkeerde been.

Royal Canin is absoluut niet de beste voeding en dat weet u ook. Het is uw partner. De Coca cola onder de Cola`s. 

Informeer u eerst bij de fokker van de pup in samenspraak met de pupbaasjes. Betrek de fokker bij het gesprek over voeding.

Dat werkt voor baasje en hond het allerbeste en voorkomt ongemakken bij de hond!

Wij en vele andere fokkers gaan onze pupbaasjes hierop nu voorbereiden. 

Met vriendelijke groet!

Ik hoop hiermee pupbaasjes zelfredzaam te maken.

Voor dit bericht heb ik comments opengezet voor diegenen die willen reageren.

Pauline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *