Cream of the crop

Onze Australian Cobberdogs, van door de jaren heen, zijn wat ik noem, het neusje van de zalm.
 
De voorgaande reuen waren allemaal geimporteerd uit Amerika, Noorwegen, Australie en Duitsland. Slechts 1 kwam uit Nederland die we twee keer hebben hebben ingezet. 
We beginnen nu weer opnieuw met 3 nieuwe reuen waarmee we verder gaan klimmen.
 
Er komen nog drie teven bij dit jaar (in 2025) die we met de drie geselecteerde reuen gaan matchen. Ons aantal honden inzetbaar komt dan op 6. 
 
Een van die nieuwe reuen die eenmalig wordt ingezet, is een infusie in MINI formaat. Mini`s hadden we nog niet, dus die gaan we voor het eerste toevoegen. 
 
Ik heb altijd met veel passie mijn bloedlijnen uitgezet en me steeds verdiept in karakter en gezondheid, maar ook in schoonheid en in gangwerk.  

 

Pups hier geboren worden regelmatig opgeleid en ingezet als hulphond, maar ook als therapiehond doen ze geweldig werk, zowel op school als in de zorg. Daar ligt eigenlijk mijn focus, daar wil ik mij voor blijven inzetten. Een hond wordt namelijk steeds belangrijker om de mens te assisteren bij alles wat wij niet kunnen. De Australian Cobberdog is daar uitermate geschikt voor. Maar, het is bovenal een lieve, sympathieke, knuffelige gezinshond. 

Van Maxi Vita`s volgende nestje gaan we zeker ook een teefje selecteren voor ons voortzettingsprogramma. Zij is namelijk het eindresultaat van een sterke, gezonde, rode, compacte bloedlijn met een geweldig mooie bouw. Ze heeft een karakter en een uiterlijk waarmee ik verder wil en waaraan ik 15 jaar lang heb gewerkt. Haar pigmenten in vacht en huid lopen daarom niet terug in kleur zoals je vaak wel ziet bij andere bloedlijnen.

Ik wil altijd verder met de honden die aan mijn verwachtingspatroon voldoen. We werken als voortzetters van dit ras immers aan een rashond in ontwikkeling. Het is dus feitelijk onze taak/rol om ervoor te zorgen dat de bloedlijnen niet uitgeput raken, gezond blijven en verbeteren, ook qua exterieur. Je kan dan natuurlijk niet alle honden zelf houden. Dan moet je op een gegeven moment kiezen met welke toppers je verder gaat, anders blijf je in het generatieschema hangen. Dat is eigenlijk het grote nadeel van dit vak.

De honden die na bewezen diensten van twee of drie nesten met pensioen gaan, verhuizen naar lieve gastgezinnen/gastouders die ik vaak al goed ken. Ik blijf er dus altijd mee in contact. Ze gaan gewoon naar een andere afdeling, naar afdeling gastouders, zo zie ik dat. Ze hebben allemaal een bijzondere plek in mijn hart. 

De meeste fokkers hebben hun honden tijdens het in dienst zijn al in gastgezinnen en die komen dan terug voor een bevalling, voor een periode van twee maanden. Voor mij werkt het niet optimaal om teefjes twee maanden terug te laten komen uit hun vertrouwde gezin. Ik moet de dracht ook goed kunnen volgen en ik moet een bijzondere band hebben met de teefjes tijdens de bevalling. Dat kan ik niet hebben als de teefjes dat al hebben met hun gastgezin, waar ze altijd zullen blijven wonen. Voor de toekomst hebben we daarvoor bijzondere constructies gemaakt.  

Hieronder stel ik mijn huidige kanjers en de nieuwe Canadese infusie aan je voor.

Morrowland`s Maxi Vita: 

Bij ons geboren en getogen en sprookjesachtig mooi van karakter en uiterlijk! Zij is het resultaat van 15 jaar inzet en passie voor dit nieuwe ras in ontwikkeling en van waar ik naartoe heb gewerkt. Ze heeft ook een hele bijzondere vacht. Die lijkt dik met veel haar te zijn, maar is als mensenhaar als je eraan voelt en klit of vervilt praktisch nooit. Ik borstel haar met een gewone borstel. Omdat zij het toppunt van perfectie is, kan ik met haar elke nieuwe foklijn of infusie matchen om nieuw bloed te realiseren. Zo kunnen haar bloedlijnen zuiver houden en vrij van inteelt en alle aandoeningen die kunnen voorkomen bij een hond. Deze hele bloedlijn (dus ook alle broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes, opa`s en oma`s etc.) zijn daar dan ook al ruim 15 jaar vrij van. Maxi Vita woont bij ons.

Testresultaten:
  • ORIVET DNA met PRCD en PRA zijn geheel clear/vrij. Dat wil zeggen dat MaxiVita geen enkele erfelijke aandoening heeft of draagt.
  • Heupen score: EXCELLENT, geen HD/heupdysplasie.
  • Ellebogen: vrij, geen ED/elleboogdysplasie.
  • Patella`s: vrij van Patella Luxatie.
  • Grootte: kleine medium. 
  • Vacht: wavy fleece.
  • Kleur: rood met diep zwart pigment
  • Cardic: normaal
 
Maxi Vita als pup

Castlehill Staufen Sepp: 

(Duitse fokreu) komt toch terug als startende fokreu/studboy in de planning! Net als Australische Eros en Amerikaanse Picasso, draagt hij een percentage Soft Coated Wheaten. Bij Sepp bedraagt dat 10.8%. Hoge generaties dragen vaak o.a. het wheaten.  

Sepp is een Duitse fokreu. Eerder vonden mijn dochter en ik hem als flinke standaard te groot, maar voor de therapie-geleidehonden zullen zijn grotere nakomelingen juist uitermate geschikt zijn. Nu wij ons daar ook op gaan focussen in de toekomst, kan mooie Sepp toch worden ingezet. 

Sepp woont in een superleuk en liefdevol gastgezin.

Testresultaten volgen.

 

Morrowland`s King David:

Morrowland David is een zoon van Maxi Vita en Zazza. Wij hebben hem uit ons nestje 2024 gehouden om verder voor de toekomstige rode nestjes te gaan zorgen. Hij vervangt daarmee zijn vader. Hij heeft net als zijn moeder een hoge generatie CURLY fleece vacht die heel makkelijk is te verzorgen. De vacht lijkt dik, maar voelt dun aan. Ook zijn pigment was er al op dag 1 na zijn geboorte. 

David (Davy) gaat in een bijzonder leuk, lief en zorgzaam gezin wonen. Heel opvallend aan Davy is zijn intense blik en de bescheidenheid waarmee hij naar je omhoog kijkt. We zijn echt stapelgek op deze hond. 

Hij was aanvankelijk als huishond geplaatst, maar kwam terug i.v.m. zijn grootte. Hij schoot opeens de lucht in. Wij waren daar eigenlijk heel blij mee. 

David was zijn moeder en zelfs Eros al voorbij gegroeid met 19 weken en heeft enorm lange benen, waar hij nog regelmatig over struikelt. Het is net een hert of een veulen:))
 
Ik denk dat we hier (ten opzichte van zijn broers en zusjes die een stuk kleiner zijn) toch wel de grote standaard er weer bij hebben. Die was aan het uitsterven, dus dit hij een wonderlijk cadeautje van de natuur. Hij is echt zooo geweldig leuk, mooi en lief. Een tophond eigenlijk, net als zijn broers en zusjes.
 
Testresultaten volgen.
Pinelodge Your my boy “Blue” (INFUSION with FROZEN SEMEN) 

We had frozen semen flown in from Canada from Baldonnel Lane`s `Pinelodge your my boy “Blue”. 

The MDBA (Master Dog Breeders & Associates) has given Morrowland permission for Approved Foundation Registration. We are very happy with that.

The European Australian Cobberdog bloodlines really need an input of other blood from breeds that are present in the Australian Cobberdog . After a long search we finally found him.

As you know, it is the Australian Labradoodle (NOT the Labradoodle) that was nominated for breed recognition in Australia. The difference between the Labradoodle (first crosses) and the Australian Labradoodle (the subsequent generations that underwent the first name change) and the end result with another name change, “Australian Cobberdog” can be read on my website under the breed. In short, the difference is in the generations and in the infusions. In the past we always said that a Labradoodle is definitely NOT an Australian Labradoodle. This is a reminder for those who have lost sight of the difference over the years.

A simple comparison is, a BMW from 1990 is not the model of 2024, even though they are both BMW engines. The new models/generations always get a different name and indicate the growth in development. For example, certain good models are re-developed to improve the previous models. You can compare it to going back to an earlier bloodline in order to improve the current bloodlines.

An approved Australian Labradoodle infusion (from a dog that has been approved on all fronts and has added value for our breed in development) is therefore an infusion from a previous generation of in fact a different dog. 

On Blue`s pedigree there are therefore still many beautiful dogs that were bred at the time by the founder of the Australian Labradoodle and the Australian Cobberdog. His pups will, in combination with one of our Australian Cobberdogs (of a higher generation) be Australian Cobberdog pups.  This can also be a dog from a fellow breeder with whom we work together and where we can then make a first litter choice from his first litter. 

We are  very grateful to Shauneen (from Baldonell lane) for the cooperation and this one-off, new input that will give us (in an innovative way) another beautiful and healthy nest in the future with new colours and sizes.

Test results:

Color: Black Tri-Phantom/Ticolore Black and Tan
Coat: Soft loose Wavy Fleece, Non-shedding
Size: Mini 21 pounds/about 9 kilos
Height: 15 inches/35 cm
DNA color coat: BbEE, ky/ky at/at S /S

Health Clearances:

  • OFA Hips:Good
  • eVET:Good
  • OFA Elbows:Normal
  • CAER:Clear
  • OFA Cardiac Passed

Genetic Panel and DNA Profiling/ Paw Print Genetics: 

  • vWD: Normal
  • PRA Prcd: Clear
  • EIC: Clear
  • Dm: Clear
  • IC: Clear

Baby boy blue:

,

Hier komt een toekomstig fokteefje in de planning.

Het wordt een Black and Tan of een Tricolore: rood, blond en zwart, mini/kleine medium breeding prospect. Voor deze nieuw te realiseren bloedlijn hebben we zaad laten invliegen (zie hierboven). Het in te zetten ouderdier wordt nader bepaald, maar we denken dat het Morrowland Katy zal worden (van Mc Moony`s) die een matchend DNA heeft. Daarvan houden we dan een teefje aan.

Hier komt een toekomstig fokteefje in de planning.

Het wordt een buitenlandse teef uit een Australische foklijn van een samenwerkende fokker, of een dochter van Castlehill Staufen Sepp.

Retired:

Wij hebben 12 honden die niet meer worden ingezet, omdat ze met pensioen zijn. Ze wonen allemaal in liefdevolle gezinnen (behalve Eros, die woont bij ons) waar ze heel gelukkig zijn. Allemaal hebben ze een bijzonder plek in mijn hart. We hebben ze daarom minimaal belast en altijd rekening gehouden met wat haalbaar was voor de honden. Sommigen zijn daarom al jong uit mijn voortzettingsprogramma gehaald. Als er een wijziging van mijn voortzettingsplan was, dan koos ik ervoor sommigen helemaal niet in te zetten of alsnog  in een ander tijdperk. Sepp bijvoorbeeld gaan we na beraad toch inzetten voor de geleidehond-aanvragen en Zazza niet. Sepp is daarom hierboven weer toegevoegd.

Met dank aan: Engel, Olivia, Aafje, Picasso, Rufus, Bibi, Pepper, Desie, Borre, Eros en Zazza, voor hun bijzondere, onuitwisbare bijdrage aan dit jonge ras in ontwikkeling.