Onze honden

Cream of the crop

Onze Australian Cobberdogs zijn, wat ik noem, het neusje van de zalm. De reuen zijn geimporteerd uit Amerika, Australie en Duitsland. Onze laatste aanwinst is een Nederlandse jongen, die nog niet zo hoog in het generatieschema zit, maar wel alle goede kwaliteiten bezit.
Ik heb met veel passie mijn bloedlijnen uitgezet en me steeds verdiept in karakter en gezondheid, maar ook in schoonheid en gangwerk.
 

Pups hier geboren worden regelmatig opgeleid en ingezet als hulphond, maar ook als therapiehond doen ze geweldig werk, zowel op school als in de zorg. Daar ligt eigenlijk mijn focus, daar wil ik mij voor blijven inzetten. Een hond wordt namelijk steeds belangrijker om de mens te assisteren bij alles wat wij niet kunnen. De Australian Cobberdog is daar uitermate geschikt voor. Maar, het is bovenal een lieve, sympathieke, knuffelige gezinshond. 

Wij verwachten nieuwe teven en reuen uit bloedlijnen waarmee we verder willen klimmen in o.a. het generatieschema. Van Maxi Vita`s volgende nestje gaan we zeker ook teefjes selecteren voor ons voortzettingsprogramma. Zij is namelijk het eindresultaat van een sterke, gezonde, rode, compacte bloedlijn met een geweldig mooie bouw. Ze heeft een karakter en een uiterlijk waarmee ik verder wil en waaraan ik 15 jaar lang heb gewerkt. Haar pigmenten in vacht en huid lopen daarom niet terug in kleur zoals je vaak wel ziet bij andere bloedlijnen.

Ik wil altijd verder met de honden die aan mijn verwachtingspatroon voldoen. We werken als voortzetters van dit ras immers aan een rashond in ontwikkeling. Het is dus feitelijk onze taak/rol om ervoor te zorgen dat de bloedlijnen niet uitgeput raken, gezond blijven en verbeteren, ook qua exterieur. Je kan dan natuurlijk niet alle honden zelf houden. Dan moet je op een gegeven moment kiezen met welke toppers je verder gaat klimmen, anders blijf je in het generatieschema hangen. 

De honden die na bewezen diensten van twee of drie nesten met pensioen gaan, verhuizen naar lieve gastgezinnen/gastouders die ik vaak al goed ken. Ik blijf er dus altijd mee in contact. Ze gaan gewoon naar een andere afdeling, naar afdeling gastouders, zo zie ik dat. Ze hebben allemaal een bijzondere plek in mijn hart. De meeste fokkers hebben hun honden tijdens het in dienst zijn al in gastgezinnen en die komen dan terug voor een bevalling, voor een periode van twee maanden. Voor mij werkt het niet optimaal om teefjes twee maanden terug te laten komen uit hun vertrouwde gezin. Ik moet de dracht ook goed kunnen volgen en ik moet een bijzondere band hebben met de teefjes tijdens de bevalling. Dat kan ik niet hebben als de teefjes dat al hebben met hun gastgezin, waar ze altijd zullen blijven wonen. 

Hieronder stel ik mijn huidige kanjers aan je voor.

Morrowland Maxi Vita:

Bij ons geboren en getogen en sprookjesachtig mooi van karakter en uiterlijk! Zij is het resultaat van 15 jaar inzet en passie voor dit nieuwe ras in ontwikkeling en van waar ik naartoe heb gewerkt. Ze heeft ook een hele bijzondere vacht. Die lijkt dik met veel haar te zijn, maar is als mensenhaar als je eraan voelt en klit of vervilt praktisch nooit. Ik borstel haar met een gewone borstel. Omdat zij het toppunt van perfectie is, kan ik met haar elke nieuwe foklijn of infusie matchen om nieuw bloed te realiseren en zo haar bloedlijnen zuiver te houden, vrij van inteelt en/of aandoeningen. Deze bloedlijn (dus ook alle broertjes, zusjes, nichtjes, neefjes, opa`s en oma`s etc.) is dan ook al ruim 15 jaar vrij van alle aandoeningen die kunnen voorkomen bij honden. 

Testresultaten:
  • ORIVET DNA met PRCD en PRA zijn geheel clear/vrij. Dat wil zeggen dat MaxiVita geen enkele erfelijke aandoening heeft of draagt.
  • Heupen score: EXCELLENT, geen HD/heupdysplasie.
  • Ellebogen: vrij, geen ED/elleboogdysplasie.
  • Patella`s: vrij van Patella Luxatie.
  • Grootte: kleine medium. 
  • Vacht: wavy fleece.
  • Kleur: rood met diep zwart pigment.
 
Maxi Vita woont bij ons.

Aafje, kleindochter van onze Morrowland Olivia: 

Aafje woont sinds haar pensioen in een ontzettend lief gastgezin waarmee ik in de toekomst ook zal samenwerken. In de toekomst mogen we bij haar namelijk ook een fokprospect plaatsen. Aafje heeft ons 4 prachtige, gezonde nestjes gegeven.  

Eros (castrated):

(uit Australie ingevlogen fokreu)

Eros is onlangs gecastreerd, maar blijft bij ons wonen, omdat hij hier graag de pups helpt opvoeden. Hij is daar echt steengoed in en vindt het ook hartstikke leuk. 

Morrowland Borre:

Mooie, stoere Borre is onlangs ook gecastreerd. We hoeven zijn bloedlijn niet verder voort te zetten. Borre woont bij zijn ontzettend lieve en betrokken baasjes in Gelderland. 

ABBRACCIO ZAZZA

Zazza is op dit moment te koop voor een erkende fokker of als op te leiden assistentiehond. Zie voor verdere details hierover mijn bericht bij actueel. 

Castlehill staufen Sepp

(Duitse fokreu) komt toch terug als startende fokreu/studboy in de planning! Net als Australische Eros en Amerikaanse Picasso, draagt hij een percentage Soft Coated Wheaten Terrier. Bij Sepp bedraagt dat 10.8%. Hoge generaties dragen vaak (en o.a. infusies) het wheaten wat ze doet verschillen van de Australian Labradoodle. 

Sepp is een Duitse fokreu. Eerder vonden mijn dochter en ik hem als flinke standaard te groot, maar voor de therapie-geleidehonden zullen zijn grotere nakomelingen juist uitermate geschikt zijn. Nu wij ons daar toch op gaan focussen in de toekomst, kan mooie Sepp toch worden ingezet. 

Hij wordt binnenkort helemaal gekeurd en getest. Zijn Orivet DNA resultaten zijn alvast clear.

Sepp woont in een superleuk en liefdevol gastgezin.

Sepp mag een uitdekking geven om zijn boedlijn iets verder uit te zetten. We hebben besloten dat dit er maximaal 3 mogen zijn in zijn leven, zodat zijn bloedlijn kort blijft. Daarnaast wordt hij natuurlijk wel voor onszelf ingezet en dan met name voor zijn nakomelingen die worden opgeleid tot therapie- en geleidehonden.

Morrowland`s Gloria (roepnaam Ori) hebben we geselecteerd uit ons huidige nestje (2024) als toekomstig fokteefje. 

Ori is een dochter van Maxi Vita en lijkt als twee druppels water op haar moeder. We hebben hoge verwachtingen van haar. Ze groeit waarschijnlijk uit tot een medium teefje met een wavy fleece vacht en met hetzelfde fijne karakter als haar moeder.

Hier komt een toekomstig fokreutje in de planning.

Het wordt een Black and Tan (Tri Colour: rood, blond en zwart) mini/kleine medium breeding prospect.

Hier komt een toekomstig fokteefje in de planning.

Het wordt een buitenlandse teef uit een Australische foklijn van een samenwerkende fokker.

Retired:

Wij hebben 10 honden die niet meer worden ingezet die allemaal wonen in liefdevolle gastgezinnen waar ze heel gelukkig zijn. Allemaal hebben ze een bijzonder plek in mijn hart. We hebben ze daarom minimaal belast en altijd rekening gehouden met wat haalbaar was voor de honden. Sommigen zijn daarom al jong uit mijn voortzettingsprogramma gehaald. Als er een wijziging van mijn voortzettingsplan was, dan koos ik ervoor sommigen helemaal niet in te zetten of alsnog  in een ander tijdperk. Sepp bijvoorbeeld gaan we na beraad toch inzetten voor de geleidehond-aanvragen. Sepp is daarom hierboven weer toegevoegd.