Inline Breeding Programma met Aafje en Pepper!!!

LIJNBREED:
In overleg met de MDBA willen we Pepper (in de toekomst) allereerst 1 keer gaan inzetten voor een In-line-breeding-match met Aafje, om de REDD LINE (met dubbel D) een handje te helpen en zo de kwaliteiten te behouden. Uit dit nest plaatst ik wellicht toch 2 potentiële fokprospects, omdat ik deze rode raslijn met al de goede eigenschappen van de ouderdieren wil gaan versterken.

Voor sommigen zal dit niet te begrijpen zijn, vooral voor diegenen die niet weten hoe je goede kwaliteiten moet behouden binnen een ras in ontwikkeling. Maar, het is nu eenmaal zo dat als we de REDD LINE willen behouden, met al haar goede kwaliteiten, we deze foklijn niet steeds moeten blijven verdunnen met Outcrossers.

Ik heb inmiddels mijn lesmateriaal binnen voor de opleiding Animal Breeding and Genetics. Als je deze remedie doorleest, zie je dat je aan inline-breeding bijna niet kan ontkomen als je de gezonde en goede eigenschappen in een ras wil versterken of behouden. Heel goed dus om je daar verder in te verdiepen.

Het is inmiddels gebleken dat veel MDBA fokkers Australian Labradoodle infusies kopen, waarvan de achtergrond niet altijd goed bekend is. Die worden bij de MDBA geregistreerd als een infusie met de naam Australian Labradoodle. Om die reden worden deze honden ook wel bij de WHALA als Australian Labradoodle ingeschreven, want het zijn geen Australian Cobberdogs.

Ikzelf wil niet terug de tijd in en niet de naam Australian Labradoodle op mijn stambomen tegenkomen, ik wil vooruit.

Ik heb in de eerste instantie wel rondgekeken naar een Outcross reu, maar de mogelijkheden zijn verre van optimaal voor mijn gevorderde foklijnen. Ik vond de meeste hier in Nederland ook niet echt geschikt voor Aafje.

Vervolgens bleek ook nog dat je geen reuen uit een nest mag selecteren voor de fok, terwijl er toch ook 50% teef in de pups zit. Dat is natuurlijk waanzinnig en zeker niet in het belang van een opkomend ras in ontwikkeling.

Zelf wil ik juist vooral focussen op karakter, gezondheid en de groei van de genenpool. Als je dat wil, sluit je natuurlijk geen goede reuen uit door ze allemaal verplicht te castreren. Daar ben ik geen voorstander van.

Ik ga daarom de goede eigenschappen van mijn foklijnen verdikken i.p.v. verder verdunnen. Dat kan alleen met een in-lijnbreed-programma door deze keer geen Outcross in te zetten.

In de tussenliggende tijd vliegen we een nieuwe bruine foklijn vanuit Australië binnen met behulp van de MDBA. Die kunnen we dan weer inzetten voor de nakomelingen van Aafje en Pepper. Voor deze reu zoeken we tegen die tijd een gastgezin, omdat ik maar 1 teefje thuis wil hebben en zo het nest goed kan begeleiden. Maar, ik denk wel dat ik deze reu binnen de familie plaats, of bij goede vrienden.

Het zaad van Picasso en de volgende reuen slaan we uiteraard op (wordt ingevroren) voor de toekomst.

Smart move vind ik en ver weg van Australian Labradoodle foklijnen. Dat wil je echt niet, als je het goed wil doen.

Mijn match voor de toekomst zal daarom zijn:

Cochava (VTM Redd Line) en Pepper (VTM Redd line)

Klik op de foto om te vergroten.

De wachtlijst voor dit mooie koppel is inmiddels vol! Er stonden al 5 gezinnen een jaar in de wacht door mijn ziekteproces. Gisteren en vandaag heb ik de overige plaatsen ingevuld.

Deze prachtige combinatie gaat vooral opleveren:

  • Geweldige vachten in curly and wavy fleece.
  • Prachtige dieprode kleuren voor zowel de donkere karamel pups als de rode pups, met vachten die niet teruglopen in kleur/niet vervagen.
  • Geweldige karakters. Het onbevangene en het geven van vertrouwen, die goede karaktereigenschappen moeten gewoon blijven in mijn foklijnen.
  • Schoon en gezond erfelijk DNA met alle goede eigenschappen die je in een foklijn wil behouden.
  • Een match made in heaven dus!!!