Opgepast!

Er zijn een aantal kansjagers (die zich `dierenliefhebbers` noemen) aan het werk, met prachtige websites, die claimen Australian Cobberdogs of Australian Labradoodles te verkopen. Ze staan nergens ingeschreven. Ze noemen de dieren die ze fokken ook wel COBBERDOODLES. Die bestaan natuurlijk niet. Er bestaan wel Australian Labradoodels en Australian Cobberdogs. Alles daarbuiten en nergens ingeschreven is onecht en vaak ernstig ziek.

De naam Cobber mag overigens niet gebruikt worden door deze partijen, omdat de naam Cobber is beschermd. Er wordt inmiddels aan gewerkt, maar het is wel heel lastig. Deze kansjagers glippen steeds overal doorheen. Je moet dus zelf goed opletten.

Zij verkopen ook meerdere rassen en dieren, waaronder kleine varkentjes etc. Eigenlijk alles waarvan ze denken dat het in trek is, verkopen ze ongecontroleerd. De meeste dieren blijken achteraf ziek en lijden aan ernstige aandoeningen. Toch prikken veel mensen er niet doorheen. Ik meende er goed aan te doen om dit op mijn website te zetten, voor mensen die hier acht op willen slaan en wellicht de weg nog niet kennen, al staat het niet zo gezellig.

Stel je komt ergens zomaar in aanmerking voor een pup en u hoeft helemaal niet te wachten en het lijkt dat men altijd van alles aan dieren in de aanbieding heeft, dan is dat al direct een NO GO!

Mensen die zich hebben ingeschreven voor een pup staan gemiddeld een haljaar op een wachtlijst, kennen de andere wachtenden middels de appgroep en maken bijna altijd ook de bevalling mee van hun pup via de appgroep. Dat kan middels een filmpje of foto`s of life via video call/group call. Verder worden ze ook de hele nestperiode overal bij betrokken.

Maar stel je wilt het toch proberen, want je wilt niet wachten, wat `moet` je dan echt controleren en waar let je op?

  1. Fokt de aanbieder meerdere rassen en of dieren? Dat is meestal het tipje van de ijsberg.
  2. Is de aanbieder vakbekwaam? Vraag zijn/haar certificaten.
  3. Vraag om de volgende zaken: Uitslagen van de OFA (orthopedic Foundation for Aninmals), DNA uitslagen van Embark, Orivet of van Haeringen. Die zouden moeten aantonen dat de ouderdieren niet erfelijk zijn belast. Let op! Met ongeteste ouderdieren mag niet worden gefokt! Vraag ook om bewijzen van chippen, enten en ontwormen en paspoortje.
  4. Waar staan de ouderdieren ingeschreven?
  5. Vraag om de stambomen van de ouderdieren. Vraag ook wie die heeft afgegeven. Als de ouderdieren Australian Labradoodles of Australian Cobberdogs zouden zijn, dan moeten de ouderdieren staan ingeschreven bij de WALA of de ALAEU als het Australian Labradoodles zijn en bij de MDBA in Australie als het Australian Cobberdogs zijn. De stambomen zijn dan ook door die organisaties afgegeven. Ben je niet zeker, bel de MDBA voor Australian Cobberdogs en WALA of de ALAEU voor Australian Labradoodles. Staan de ouderdieren daar niet ingeschreven, dan zijn het geen Australian Labradoodles of Australian Cobberdogs.

Verder ruik en voel je natuurlijk of de setting daar niet pluis is. Als je daar geen idee van hebt, neem dan in elk geval iemand mee die objectief kijkt en jou met de voetjes op de vloer zal houden.