Eindelijk is ie er… de WerpCozy!
Na lang tobben om de werpruimte van moeder en pups aangenaam, leuk om te zien, makkelijk schoon te maken, hygienisch rond afgewerkt (zonder scherpe hoeken, schroeven, kieren en gaten) te ontwerpen, heb ik (een tijdje terug) eindelijk een mal-, en matrijsmaker gevonden die (in samenwerking met mij) een nieuw soort, lichtgewicht kunstof heeft bedacht, dat: krasvrij is, waar geen vuil aan kan hechten, geen luchtjes opneemt, eco-bioligisch afbreekbaar is, duurzaam is, maar vooral ontzettend handig is in gebruik. Daar zat ik echt op te wachten en de gemiddelde fokker vast en zeker ook. Ik was al jaren opzoek naar een geschikt model, maar kon er nooit een vinden, vandaar dat ik mijzelf aan een nieuw ontwerp heb gewaagd.
Als fokker wil je namelijk dagelijks je kraamruimte goed kunnen reinigen, die kraamruimte heeft al decennialang de naam: “werpkist” en een kist it is, kun je wel zeggen. Van die naam wilde ik sowiso al tijden af. Een verschrikkelijk ding dat klinkt als doodskist met de volgende nadelen:
- je moet deze altijd in elkaar zetten en uit elkaar halen. Tussen al die delen verzamelt zich onzichtbaar en zichtbaar vuil.
- de klassieke werpkist heeft altijd losse, rechte delen. Soms bestaat ook de bodem zelfs uit twee losse delen van hout of van bijvoorbeeld polycarbonaat, randen zijn vaak afgewerkt met aluminium dat bijzonder moeilijk is schoon te maken en krast.
- het heeft altijd schroeven en boutjes, waaronder en waartussen zich ook vuil kan verzamelen.
- De veiligheidsstangen moeten altijd van buitenaf door de planken worden geschoven. Bij de polycarbonaatmodellen is die ronding niet dicht afgewerkt, zodat er vuil tussen de kunstofplaten kan vallen waar je niet bijkan. Het zit dan immers in de ruimte tussen de polycarbonaat platen. Bij de houtmodellen kun je die plekken ook niet grondig schoonmaken, er trekt vuil in.
- de klassieke werpkist ziet er recht en hoekig uit, vormloos bijna, niets vrouwelijks aan.
- In de woonkamer staat de klassieke werpkist ongezellig.
- De fokker kan de moederhond moeilijk helpen over de rechte scherpe wanden.
- Er zitten geen poten onder, dus je moet langdurig op je knieen zitten. Dat is bij een lange bevalling best vermoeiend.
- Doordat de kist op de grond staat, kun je niet eronder schoonmaken (stofzuigen of dweilen).
- Onder de klassieke werpkist moet altijd een zeil of vloerbescherming liggen, omdat deze door de kieren en de soms tweedelige bodem, vocht doorlaat. De vloer kan dus beschadigen.
- houten modellen zijn daarnaast altijd zwaar en moeilijk schoon te maken, maar ook spuuglelijk.
- de klassieke werpkist heeft scherpe stootranden, waar moeder zich aan kan bezeren, maar ook degene die moeder helpt.
- als je alle losse delen wil opbergen nemen ze feitelijk nog steeds veel ruimte in beslag en kun je maar twee platen tegelijk tillen, dus de handigheid van opbergen faalt ook.
In tegenstelling tot de klassieke werpkist, heeft de “werpcozy” dit allemaal niet. In 1 handomdraai haal je deze uit de hoes en zet je haar op haar plaats. In een wip berg je de werpcozy in de hoes op, tegen de muur op zolder, in de schuur of in de garage. Pups even naar buiten of in een mand verzamelen, WerpCozy oppakken en afspuiten of je maakt haar schoon met een vochtige doek met bijvoorbeeld detol. Nooit meer om de haverklap de werpkist uit elkaar halen om alle losse delen goed schoon te kunnen maken. De werpcozy kun je nu ook tot het einde van de nestperiode laten staan, gekoppelt aan de ren en als nachtplaats. dat deed ik voorheen niet omdat het schoonmaken zo`n klus is. Zodra ze gingen lopen, borg ik de werpkist direct op.
Wanneer een werpkist uit rechte delen bestaat, ongeacht het materiaal, met hoeken, kieren en gaten, kunnen zich daartussen dus ziekteverwekkers nestelen. Vandaar een lichtgewicht “WerpCozy” dat uit een geheel bestaat, makkelijk schoon te maken is, waarin geen ziekteverwekkers kunnen huizen en waarvan de hoeken (ook erin) rond aflopen. De bovenkant heeft een golvende, vrouwelijke vorm, zodat je makkelijk bij de pups en de moeder kan komen. De veiligheidsstangen worden van bovenaf ingelegd, geen gedoe meer met inschuiven. Omdat er geen vuil aan het materiaal kan plakken, maak je het makkelijk schoon, net zoals een braadpan waarin je geen boter hoeft te gebruiken en welke je met een doekje kan afnemen, na gebruik. Geweldig toch? Bij de WerpCozy doe je dat natuurlijk met een vochtige doek met detol. Ik heb ook leuke kleuren laten mengen. We hebben straks: baby rose, baby blauw, lavendel blauw, neutraal blauwgrijs en Taupe. Er komt ook een handige hoes bij om in op te bergen.
Sleuven aan de voorkant zijn voor het inschuiven van de puppy-ren. Sleuven aan de binnenkant voor het inleggen van de veiligheid/doodligstangen. Die ruimtes kun je met een vochtige doek met detol ook makkelijk schoonmaken en afspuiten.
Ik ben nu alvast met de voorverkoop begonnen, zodat je alvast kan bestellen. De eerste bestellingen kunnen eind januari worden geleverd en de website voor handige producten die ik ook op dit moment in ontwikkeling heb, komt binnenkort online.
Heb je interesse? Stuur dan (tot de nieuwe bijpassende webstore er is), een sms met je gegevens naar 06-18714459, dan neem ik alvast de bestelling aan.