Mijn hondenvoeding is samengesteld en de eerste opzetjes voedingszakken zijn ontworpen. We zijn er bijna!!!

We zijn er bijna!!!!

Het duurt altijd even.. een nieuw project, maar de speciale hondenvoeding voor dit ras is nu een feit. Door COVID 19 lopen we steeds vertraging op met mijn projecten, maar we zijn er bijna. Ik hoop zowiso de voeding in september al te kunnen aanbieden.

Hieronder zie je alvast de samenstelling/het recept en de ingrediënten van mijn uitgebalanceerde voeding, bereid met hoogwaardige producten. Er is best lang nagedacht (door knappe koppen) over de samenstelling ervan. Mijn vriendin Kristel  Fierens, voedingsdeskundige met een eigen voedingslijn “HerbaFix” gaf leiding aan dit project. Zij is kenner van de Australian Cobberdog en heeft al jaren een hond van mij. Alles is met mij besproken en overlegd en er is goed geluisterd naar mijn opvatting over wat de voeding zou moeten doen, i.v.m. de problemen die zich soms voordoen binnen dit ras die ik met deze speciale voeding preventief wil voorkomen, maar ook wil verhelpen. Bij het recept staat steeds waarom we een bepaald ingrediënt gebruiken en waarvoor het is bedoeld.

Het recept en het waarom:

Een eigen hondenvoeding specifiek samengesteld voor de Australian Cobberdog. Gevoeligheden die zich soms voordoen bij een klein percentage, welke ik preventief wil aanpakken met deze voeding zijn: gewicht verliezen, selectieve eters, gevoelig voor allergieën en oorontstekingen (bij de eerste generaties, generaties van nu, hebben dat bijna niet meer), ondersteuning naar gewrichten en vacht, emotioneel gevoelige honden.

Ingrediënten: 

Konijn (gedehydrateerd), zalm (gedehydrateerd), havermout gekookt, mais, gekookt, zoete aardappel, johannesbrood, dierlijk vet, kokosolie, tapioca gekookt, pens, ei (gedroogd), monocalciumfosfaat, zalmolie, Zeewier, Citroenmelisse, Duindoornbes, framboos, blauwe bes, hazelnoot, spirulina, kaneel, zoethout, glucosamine, chondroïtine, probiotica, vitaminen.

1) Konijn, zalm. Zeer weinig allergieën gekend voor deze 2 producten.
2) Pens: vinden de meeste honden heel smakelijk.
3) Havermout: zeer goede bron van functionele vezels. Gezond voor mens maar zeker ook voor honden. De vezels noemen beta glucanen en ondersteunen de immuniteit en darmflora.
4) Gekookte mais: mais is een belangrijke energieleverancier en zorgt voor een goede conformatie. Mais gaat het gewicht verliezen sterk beperken.
5) Zoete aardappel is een bron van beta caroteen (vit A) en bevat meer antioxidanten dan een gewone aardappel.
6) Johannesbrood: helpt bij reflux, diarree en de spijsvertering.
7) Dierlijk vet: goede smakelijke vetbron.
8) Kokosolie: werkt door het laurinezuur antibacterieel.
9) Tapiocia: een wortel met goede vezels.
10) Ei: goede aminozuursamenstelling.
11) Monocalciumfosfaat: een bron van calcium en fosfor om de verhouding calcium fosfor in de voeding te optimaliseren.
12) Zalmolie: belangrijk voor de vacht, immuniteit en gewrichten
13) Zeewier: rijk aan mineralen en sporenelementen.
14) Citroenmelisse: ontspannende werking op lichaam en hoofd, brengt rust.
15) Duindoornbes, framboos, blauwe bes, hazelnoot: rijk aan natuurlijke antioxidanten.
16) Spirulina: een zeewier dat ook rijk is aan mineralen én de pigmentatie ondersteunt.
17) Kaneel: ondersteunt de bloedsuikerspiegel en werkt antibacterieel.
18) Zoethout: ondersteunt de beschermlaag van maag en darmen, maar mag alleen in een lage dosering worden aangeboden, zodat het niet bloeddruk-verhogend zal werken.
19) Glucosamine & chondroitine: uit de groenlipmossel: ondersteunt de gewrichten.
20) Probiotica: belangrijk voor de darmflora, de darmwand en de immuniteit.

Analytische bestanddelen

Ruw Eiwit: 22%
R VET: 14%
Ruwe Celstof:
2,98%
Ruwe as: 7,12%
Ca: 1,2%
P: 0,95%
Vitaminen en mineralen
in goed opneembare vorm.

Waarom deze voeding-samenstelling?
Deze voeding heeft (per definitie) een gemiddeld eiwitgehalte. Cobberdogs hebben namelijk met hun lichaamsbouw enerzijds en hun gevoelige karakter anderzijds geen behoefte aan een hoog eiwitvoeding. Vaak werken hoog eiwitvoedingen juist negatief naar de opname en vraagt het veel inspanning van het lichaam om het teveel aan eiwit te verwerken en ontstaan er juist daardoor gevoeligheden. Dat is vooral bij de Australian Cobberdog en de Labradoodle het geval.
Ze verbruiken meer energie in de vorm van koolhydraten en vet. 80% van de koolhydraten wordt verbruikt door de hersenen. Cobberdogs zijn honden die heel veel in hun hoofd bezig zijn, ze zijn ook steeds onvermoeibaar allert, ook in rust. Het leek mij veel belangrijker om de eiwitten die aanwezig zijn zo kwalitatief mogelijk aan te bieden. Daarnaast ook om de focus te leggen op de gevoeligheden die ze soms kunnen hebben, namelijk gevoelige maag & darmen, gewrichten, vacht, oren, pigmentatie, gewicht verliezen,…

Dosering:

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat het aanbieden van “Leeftijdsgerichte voeding” (pup, junior en adult) eigenlijk overbodig is. Ook in het wild eten pups hetzelfde als de ouderdieren, alleen hebben ze er wat meer van nodig. Pupvoeding is vaak zelfs duurder dan voeding voor adults. Een kwalitatief goede, uitgebalanceerde voeding met de juiste ingrediënten, voldoet voor alle leeftijden. Pups krijgen natuurlijk wel een hogere dosering van dezelfde voeding.

VERPAKKING

Bruine 3-laags papieren (biologisch afbreekbare) zakken van 15 kg. De binnenkant bevat een vetvrije laag, zodat er geen plekken van vet op de zakken komen.
De zakken worden geseald en met de hand toegenaaid, heel natuurlijk om te zien. Ik heb niet gekozen voor glimmende, commerciële zakken. Dat vond ik niet passen bij mijn opvattingen, maar zeker ook niet bij deze rijke, uitgebalanceerde voeding, waarvoor alleen de beste toevoegingen zijn gebruikt. Ik wilde het heel natuurlijk houden.

Als je bedenkt dat voor deze voeding konijn en zalm is gebruikt (die beiden voor nul allergieën zorgen en ze juist voorkomen) bijzondere kruiden, zeewieren, groenlipmossel etc. kan ik wel zeggen dat ik, met mijn voeding bestemd voor een specifiek ras, goed kan concurreren met Acana en Orijen die deze bijzondere samenstelling nog niet in hun selectie hebben.

Konijn, zalm, hert en pens zijn, behalve dat ze zeer goed werken voor hypoallergene honden, ook best kostbaar voor een uitgebalaceerde, specifieke hondenvoeding. Je komt deze soorten vlees dan ook bijna nooit tegen in een goede hondenbrok. Dat, in samenwerking met de Herbs en de speciale toevoegingen zoals in het recept omschreven, maken deze nieuwe voeding werkzaam en uniek.